Refo500

A DRHE csatlakozott a „Refo500”-hoz

Egyetemünk 2014. május elején együttműködési megállapodást írt alá a „Refo500” nevű hollandiai bejegyzésű alapítvánnyal. Az alapítvány projektjeként működő azonos elnevezésű nemzetközi együttműködési program célja a felkészülés a reformáció félévezredes jubileumára. A „Refo500” 2017-re a reformációnak kiemelkedő nemzeti és nemzetközi figyelmet kíván biztosítani, úgy hívni fel rá a figyelmet, mint megújulást és változást kiváltó eseményre a múltban, jelenben, jövőben.

A kezdeményezéssel egyetemünk közössége 2013 novemberében ismerkedhetett meg közelebbről, amikor az alapítvány elnöke Herman Johan Selderhuis, az appeldorni teológia egyháztörténeti tanszékének professzora a DRHE díszdoktora lett, és előadásában tájékoztatást adott munkájukról. A „Refo500”-hoz napjainkra a világ minden tájáról már több mint 120 szervezet kapcsolódott, közöttük számos neves felsőoktatási és akadémiai intézet.

A létrehozott partneri kapcsolat a „Refo500” sokoldalúsága, a hozzá kapcsolódó partnerek minősége és nemzetközi dimenziója következtében számos lehetőséget nyújt saját kapcsolódó tevékenységeink, programjaink tökéletesítéséhez, hathatós megvalósításához. Részvételt kínál számunkra egy széleskörű és magas színvonalú nemzetközi akadémiai együttműködési hálózatban. Továbberősíti egyetemközi kapcsolatainkat, interdiszciplináris kutatási lehetőségeinket, más szervezetek eszközeinek bevonását munkánkba. Reményeink szerint a következő években a „Refo500” keretein belül a DRHE hallgatói és oktatói közül számosan kapcsolódnak majd aktívan a jeles évfordulóhoz kötődő tudományos konferenciákhoz, szakmai utazásokhoz, kiállításokhoz, könyvkiadáshoz. Az egyetem szenátusa az új együttműködéshez kapcsolódó projektek intézményi koordinátorává a Közép-európai Reformáció és Protestantizmus Történeti Kutatóintézet munkatársaként dr. Baráth Béla Leventét, kapcsolattartóvá Bernáthné dr. Somogyi Mártát választotta meg. A jövőben honlapunk nemzetközi kapcsolatok címkéje alatt folyamatos tájékozódási lehetőséget biztosítunk egyetemi polgáraink számára a „Refo500”-hoz kapcsolódó eseményekről.