Évfolyamkirándulás a Felvidékre

A 3. évfolyamos tanító szakos hallgatók szeptember 15-én Csákberényi-Nagy Miklósné és Kmeczkó Szilárd évfolyamfelelősök vezetésével kiránduláson vettek részt, melynek során megtekintették Észak-Magyarország és a Felvidék néhány természeti és épített csodáját, valamint történelmi emlékhelyeit.
Az első megálló Aggtelek volt, ahol idegenvezető kalauzolása mellett bejártuk a Baradla-barlang egy szakaszát. A föld alatti hangversenycsarnokban a program részeként lejátszott Vangelis szerzeményt követően Sási Mária szép előadásában hallgatunk meg egy népdalt. Ezt követően az utunk a Szilicei-fennsíkon át Rozsnyó felé vezetett a Sajó völgyén. Néhány kilométerrel Rozsnyó fölött található az Andrássy család betléri kastélya, amelynek bizonyos szárnyai család- és életmód-történeti múzeumként tárulnak fel a kíváncsi látogatók előtt. A nem magyar anyanyelvű idegenvezetőnk ízes palóc tájszólásban mutatta be az Andrássy család hátrahagyott emlékeit. A betléri park és a rozsnyói főtér megtekintésére már nem maradt időnk, így utunk utolsó állomása, Kassa felé vettük az irányt, ahol a Szent Erzsébet-székesegyház altemplomában, a Rákóczi-kriptában elhelyeztük „A Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói – 2017. szeptember 15.” feliratú koszorúnkat, majd a Himnusz eléneklését követően elbúcsúztunk a Dómtól.
Debrecenbe még sikerült időben visszaérni, így a bejárók mindannyian haza tudtak utazni. Köszönjük a DRHE Hallgatói Önkormányzatának támogatását, amivel átvállalták az útiköltség egy részét.

Kmeczkó Szilárd